Hot Topic

6/recent/ticker-posts

Long Term Orientation - CSC Assesment 5 TEC Answer key 2021

CSC Assesment 5 TEC Answer key 2021

 

Q1. Entrepreneurs are always looking for new ways of doing things and how they can make them better. Which trait is being discussed here? उद्यमी हमेशा चीजों को करने के नए तरीकों की तलाश में रहते हैं और वे उन्हें कैसे बेहतर बना सकते हैं। यहाँ किस विशेषता की चर्चा की जा रही है?.

  •  Optimistic Nature आशावादी प्रकृति
  •  Consistency संगति
  •  Creativity रचनात्मकता
  •  Commitment प्रतिबद्धता


Answer : Creativity रचनात्मकता

Q2. Entrepreneurs don’t let uncertainty and potential failure stop them from doing what needs to be done. Which trait is being discussed here? उद्यमी अनिश्चितता और संभावित विफलता को उन्हें ऐसा करने से नहीं रोक सकते जो करने की आवश्यकता है। यहाँ किस विशेषता की चर्चा की जा रही है?.

  •  Communication Skills संचार कौशल
  •  Strong Technical Knowledge मजबूत तकनीकी ज्ञान
  •  Creativity रचनात्मकता
  •  Risk- Taker. जोखिम लेने वाला।


Answer : Risk- Taker. जोखिम लेने वाला।

Q3. Entrepreneurs effectively sell their product or service to clients and customers. Which trait is being discussed here? उद्यमी अपने उत्पाद या सेवा को प्रभावी रूप से ग्राहकों और ग्राहकों को बेचते हैं। यहाँ किस विशेषता की चर्चा की जा रही है?.

  •  Optimistic Nature आशावादी प्रकृति
  •  Goal Oriented लक्ष्य उन्मुखी
  •  Communication Skills संचार कौशल
  •  Creativity रचनात्मकता


Answer : Communication Skills संचार कौशल

Q4. Why is it important to have prior knowledge or relatable expertise to become a successful entrepreneur? एक सफल उद्यमी बनने के लिए पूर्व ज्ञान या भरोसेमंद विशेषज्ञता का होना क्यों महत्वपूर्ण है?.

  •  Prior knowledge contributes to expectation formation पूर्व ज्ञान अपेक्षा गठन में योगदान देता है
  •  Helps to make decisions like whether to invest in the idea or not. विचार में निवेश करने या न करने जैसे निर्णय लेने में मदद करता है।
  •  Prior knowledge does not help much, it is not required to become a successful entrepreneur. पूर्व ज्ञान बहुत मदद नहीं करता है, एक सफल उद्यमी बनने के लिए आवश्यक नहीं है।
  •  Both A and B A और B दोनों


Answer : Both A and B A और B दोनों

Q5. What are the characteristics or traits of a successful entrepreneur? Select the best option. एक सफल उद्यमी की विशेषताएं या लक्षण क्या हैं? सबसे अच्छा विकल्प चुनें।.

  •  Risk - Taker. जोखिम लेने वाला।
  •  Goal - Oriented लक्ष्य उन्मुखी
  •  Thrive on uncertainty. अनिश्चितता पर कायम रहें।
  •  All of the above. ऊपर के सभी।


Answer : All of the above. ऊपर के सभी।


Q6. ___________ is the ability to evaluate, assimilate and exploit knowledge. ___________ ज्ञान का मूल्यांकन, आत्मसात और शोषण करने की क्षमता है।.

  •  Additive Capacity योजक क्षमता
  •  Assimilative Capacity आत्मसात करने की क्षमता
  •  Absorptive Capacity अवशोषण क्षमता
  •  Attritive Capacity आकर्षक क्षमता


Answer : Assimilative Capacity आत्मसात करने की क्षमता

Q7. What is not a characteristics/trait of a successful entrepreneur? एक सफल उद्यमी की विशेषता / विशेषता क्या नहीं है?.

  •  Good communication skills अच्छा संचार कौशल
  •  To have strong technical knowledge मजबूत तकनीकी ज्ञान होना चाहिए
  •  Quits halfway when the situation becomes difficult. स्थिति कठिन होने पर आधे रास्ते छोड़ देता है।
  •  Solves a problem with a unique and creative solution. एक अद्वितीय और रचनात्मक समाधान के साथ एक समस्या हल करता है।


Answer : Quits halfway when the situation becomes difficult. स्थिति कठिन होने पर आधे रास्ते छोड़ देता है।

Q8. Absorptive Capacity comes from prior, related knowledge to be able to make sense of, recognize the value of, and use new information. निरपेक्ष क्षमता पूर्व से संबंधित है, संबंधित ज्ञान को समझने में सक्षम है, के मूल्य को पहचानता है और नई जानकारी का उपयोग करता है।.

  •  TRUE सही
  •  FALSE गलत


Answer : TRUE सही

Q9. A knowledgeable cook opened a South- Indian Restaurant in Chennai. But the business was not running smoothly and later on he had to close it. What went wrong? एक जानकार रसोइया ने चेन्नई में एक दक्षिण भारतीय रेस्तरां खोला। लेकिन व्यवसाय सुचारू रूप से नहीं चल रहा था और बाद में उसे बंद करना पड़ा। क्या गलत हुआ?.

  •  He did not have technical knowledge उसे तकनीकी ज्ञान नहीं था
  •  They were too many competitors and he was not creative in the menu to attract customers. वे बहुत अधिक प्रतियोगी थे और ग्राहकों को आकर्षित करने के लिए वह मेनू में रचनात्मक नहीं थे।
  •  Both A and B A और B दोनों
  •  Neither is correct. न ही सही है।


Answer : Both A and B A और B दोनों

Entrepreneurship Answer Key

Module
No. Of Questions
Exam Answer
Entrepreneurship
10
Click Here
Entrepreneurship and Entrepreneurial Character
10
Click Here
Identifying Business Opportunities
10
Click Here
Understanding Cost Structures
10
Click Here
Long Term Orientation
10
Click Here
Recording Business Transactions
10
Click Here
Basic Financial Terms
10
Click Here
Accounting and Business Reporting
10
Click Here
Marketing Education Handling Questions & Concerns
10
Click Here
Marketing Education Value
10
Click Here

Post a Comment

0 Comments